Bankrekeningen vergelijken loont

Een goed geïnformeerd mens telt voor twee!

Het is dan ook heel verstandig om zo nu en dan jouw bankrekening onder de loep te nemen en eens om je heen te kijken. Je zou wat informatie in kunnen winnen bij de verschillende banken en wellicht ontdek je ook een aantal nieuwe namen, zoals Revolut of N26 You. Het zou zomaar kunnen dat er nu een bankrekening is die veel beter bij jou past dan degene waar je al je leven lang hebt gebankierd. Verschillende bankrekeningen vergelijken is dus een must!

Weet waar je prioriteiten liggen

Iedereen stelt andere eisen aan een bankrekening en alleen jij weet wat voor jou belangrijk is. Je kunt wellicht belang hechten aan een milieuvriendelijke, groene rekening. Of misschien reis je veel binnen Europa, of juist veel erbuiten. Ben je alleen of wil je graag een extra card voor je partner? De koerswisseling kosten kunnen voor jou echter belangrijker zijn, of je let vooral op de jaarlijkse rekening bijdrage. Het is niet gek als je ook wil weten of je rood mag staan en hoeveel dat kost en welke rente je eventueel krijgt over je saldo. 

Alle banken hebben tegenwoordig een overstapservice, waardoor je gemakkelijk kunt veranderen van bank. Er worden zo ontzettend veel rekeningen aangeboden, dat de verwarring snel kan toeslaan. Het is natuurlijk ook goed om te weten waarin de banken hun geld investeren.

De kosten van een bankrekening

Jaarlijkse kosten

De jaarlijkse kosten variëren. Bij Moneyou zijn deze kosten €0, je mag echter niet rood staan en je krijgt slechts één pas. Bij Bunq zijn de jaarlijkse kosten €203,88 en je krijgt dan een Premium Supergreen rekening. De jaarlijkse bijdrage van de tussenliggende banken ligt meestal tussen de €20 en €30 en bij Triodos en Knab is dat €60. ABN zit best laag en vraagt €18,60 per jaar voor een bankrekening.

Rood staan

En bij rood staan, welke rekening is daarin het voordeligst? Het antwoord is Knab, ze berekenen ‘slechts’ 5%, terwijl de andere banken tussen de 9 en 9,9% rekenen.

Rente

Rente op jouw positieve saldo varieert van 0 to 0,01%. Dit is helaas erg laag bij alle banken, maar als je saldo hoog is, kan het toch een belangrijke factor voor je zijn.

Tweede pas

De prijzen voor een tweede pas kunnen behoorlijk variëren; bij de meeste banken ligt de prijs echter rond de €20 per jaar, met een uitschieter van €36 bij Triodos. Regiobank rekent slechts €7,47 voor een tweede pas, waar ook SNS maar €9 vraagt. 

Rekeningen voor wie buiten de eurozone reist

Voor de fanatieke reizigers en zakenmensen onder ons, zullen er zeker een paar aantrekkelijke rekeningen te vinden zijn. Let ook hier weer goed op de kosten van deze rekeningen, ze kunnen enorm variëren.

Revolut

Revolut biedt jou een gratis bankrekening en hiermee kun je betalen in meer dan 150 valuta’s. Super geschikt voor wie veel buiten de eurozone reist. De gratis virtuele kaart die je krijgt, is alleen te gebruiken voor online aankopen. Je kunt eventueel een prepaid Maestro of Visa card aanvragen. Geld wisselen kan tegen de gemiddelde wisselkoers en als je maandelijks niet meer dan 200 euro pint, is contant geld opnemen gratis. Daarna betaal je 2%.

N26 You

De mobiele N26 You bankrekening kost jou €118,80 per jaar. Je hebt de mogelijkheid om altijd en overal gratis te betalen en je krijgt er een reisverzekering bij. 

N26 Metal card

Met de N26 Metal card, deze kaart is daadwerkelijk van metaal, kun je wereldwijd kosteloos geld opnemen. Je krijgt een digitale bankrekening erbij met uitgebreide reisverzekering. De kosten van N26 zijn gepeperd, maar liefst €202,80 per jaar.

Monese Simple

Bij de Monese Simple betaalrekening krijg je kosteloos een debit-Mastercard en lage wisselkoerskosten.

Wise Grenzeloos

Transferwise Grenzeloos is een gratis online betaalrekening met een gratis prepaid Mastercard. Ze hanteren de gemiddelde wisselkoers, maar rekenen daarnaast nog een vergoeding tot 3,69%.

Duurzaam bankieren is het nieuwe bankieren

Steeds meer mensen worden zich bewust van het milieu en willen graag meewerken aan een mooiere, groenere wereld. Bij de supergroene bankrekening van Bunq, Premium Supergreen, plant je een boom voor iedere 100 euro die je betaalt met jouw pinpas. Je krijgt er ook aankoopbescherming en een verlengde garantie bij. De prijs voor deze rekening per jaar is behoorlijk hoog, namelijk €203,88. 

Als je veel waarde hecht aan duurzaam bankieren, maar niet zo’n hoge jaarbijdrage wil betalen, dan is de bankrekening van ASN misschien iets voor jou. Met deze rekening steun je voor slechts €22,80 per jaar milieuorganisaties. Je zou ook voor de duurzaam denkende bank Triodos kunnen gaan, deze kost €60 per jaar.

Hoe ga jij bankieren?