Matte, gedempte en natuurlijke kleuren zien er steevast stijlvol uit. Natuurlijke lichte tinten passen altijd wel in iedere kamer, terwijl donkere tinten zoals het monumentengroen gemakkelijk te zwaar en te krachtig over zou kunnen komen. Maar als je een paar simpele regels volgt, dan zien kleuren als donkerbruin, heel donkergroen of antraciet er ook ongelooflijk gezellig uit!
Van oudsher traditioneel
Van oudsher is het gebruik van tinten zoals monumentengroen vaak aan specifieke regio’s of streken gebonden, waarbij het mede beïnvloed werd door het niveau van welvaart in een bepaalde streek, of wellicht de traditie en/of beschikbaarheid van de grondstoffen voor de gebruikte verf.
Daardoor kennen we historisch het gebruik van bepaalde traditionele verfkleuren plus kleurcombinaties in het buitenschilderwerk. Zo ook voor historische panden en het woord monumentengroen verklapt dit zelf natuurlijk al. Het is een kleur die snel een authentieke uitstraling zal geven, en is in combinatie met bijpassende ral kleuren geheel aan de persoonlijke voorkeur samen te stellen.
Wees niet bang voor monumentengroen op je muren
Lekker samen chatten onder het genot van een heerlijke cappuccino of een smaakvol kopje thee is ultiem ontspannen, vooral als je elkaar op een plek ontmoet die super gezellig is. Een houten bank kan hierbij heerlijk ongecompliceerd zijn, een daarover geplaatst feloranje plaid en alsook bijpassend tafellinnen kan er hierbij lekker zacht en warm uitzien en een eetgedeelte met monumentengroene muren zijn daarbij ongelooflijk rustgevend.
De kleur groen associeert ons zonder meer altijd met de natuur: alle talloze groentinten zijn hierin terug te vinden. En omdat de secundaire kleur groen uit geel en blauw bestaat, kent groen een zeer uitgebreid kleurenspectrum: van limoengroen tot het sappige appelgroen tot het donkere monumentengroen.
Een regenererend effect
Groene tinten zijn voor de meeste kamers geschikt omdat hun regenererende effect als aangenaam ervaren wordt. De zeer bekende Duitse schrijver Goethe liet de muren in zijn studeerkamer bijvoorbeeld heel eenvoudig in een ietwat blauwachtig groen verven. Op deze wijze zou hij minder van zijn werk afgeleid worden.
Napoleon had evenzo een voorkeur voor de kleur groen. De muren van de kamers in zijn ballingschap op Sint-Helena waren met veronesegroen geschilderd, wat nu overigens een zeer giftige stof blijkt te zijn.
Vanuit een kleurperspectief zullen groene nuances met een grote portie geel meer naar voren springen, terwijl de groene tinten met een hoger aandeel blauw veel meer op de achtergrond komen te staan.
Rustgevend en overwegend koel
Groentinten met een hoog aandeel blauw of grijs zoals het momumentengroen zien er rustiger en zachter uit. Ze kunnen daarom ook goed in kleine ruimtes gebruikt worden.
De kleur monumentengroen is een zogenaamde tertiaire kleur. Een heel koele, donkere, eenvoudig soort groen die perfect als een kleurrijke houtkleur buiten toegepast kan worden om het houtwerk opnieuw te schilderen plus te renoveren. Het is perfect voor het hout op huizen, luifels en balkons, et cetera.
Ideaal met crème, wit of geeltinten
Monumentengroen wordt traditioneel gezien veel met lichte crème, wit of geeltinten gecombineerd. Je zou echter ook aan een combinatie met een licht vergrijsde mintgroen kunnen denken, waardoor de intense nuance nog donkerder overkomt.
Of een mooie zalmtint of een andere roze-achtige kleur die al snel warmte in de door de overwegend koele monumentgroene kamers aanbrengt en zo als een contrastvol blikpunt in deze kleursamenstelling fungeert. Door dit soort sterke licht-donker contrasten oogt zo’n kleurencombinatie als vlot erg omhullend.
Accessoires in goud of messing tinten passen overigens ook erg goed bij zalm en donkergroen tinten. Een combinatie met donkerrood is ook prachtig te noemen, maar zal al snel de associatie van een kerstsfeer oproepen.
Kortom, ben jij op zoek naar een rustgevende kleur thuis? Dan kunnen we simpel zeggen: monumentengroen, zeker doen!