Er zijn nog 6 schrijvers over vanuit de longlist van 18 kandidaten die een kans op de 28ste Libris Literatuurprijs van 2021 maken en het prijzengeld van 50.000 euro die daarbij hoort. De Libris Literatuurprijs wordt ieder jaar weer aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar toegekend.
De jury, onder leiding van Lilianne Ploumen, sprak van een verrassend jaar waarin de juryleden zich absoluut niet hoefden te vervelen, aangezien er maar liefst tweehonderdtien ingezonden romans waren die zeker gelezen moesten worden.
De jury heeft de volgende Nederlandstalige romans voor de Libris Literatuurprijs 2021 genomineerd:
Confrontaties van Simone Atangana Bekono
Dit boek gaat over de zestienjarige Salomé Atabong die in een jeugddetentiecentrum vastzit, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Lees in dit roman meer over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.
Wij zijn licht van Gerda Blees
In dit debuutroman lees je dat Elisabeth, de oudste bewoonster van de spirituele woongroep Klank en Liefde, in het midden van een zomernacht sterft. Haar drie huisgenoten worden vervolgens aangehouden, waaruit blijkt dat het streven van de groep was om met eten te stoppen en enkel van licht, lucht en liefde te leven. Dit lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden.
De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer
Dit afwisselend satirisch en meeslepende boek gaat over een groepje mensen dat de wereld wil verbeteren. Maar wat nu als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? De topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij daarin met een groepje Haarlemse idealisten kennismaakte.
Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers
In deze roman wordt een dag in het verblijf van een psychiatrische instelling beschreven, terwijl de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling zit, waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt.
De onbevlekte van Erwin Mortier
In deze roman keert Marcel terug naar huis in een laatste poging om uit te vinden waarom hij de naam van zijn grootoom draagt, die als Vlaamse nationalist aan de oorlog begon en als SS-soldaat aan het oostfront stierf. Het is een bijzonder verhaal over de complexiteit van liefhebben en de onontkoombaarheid van het verleden.
Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld
Dit verhaal gaat over de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is.
De Libris Literatuurprijs ging in 2020 naar Uit het leven van een hond van Sander Kollaard. We zullen spoedig zien wie er in 2021 in de voetsporen van Sander Kollaard zal volgen.